Składniki:
125 g miodu naturalnego
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g cukru
50 ml kwaśnej śmietany 18%
60 g masła
1 łyżeczka sody
2 żółtka
1 jajko
350 g mąki pszennej
1,5 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
ulubiona marmolada
gotowa polewa czekoladowa
posypka do pierniczków
Do rondelka włożyć masło, dodać miód, przyprawę do piernika, cynamon oraz 1/2 części cukru. Całość zagotować aż cukier się rozpuści. Masę wystudzić. Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić. Do misy miksera wlać żółtka i jajko, dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę z sodą, wystudzoną masę miodową, szczyptę soli i przesiać mąkę z kakao. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień piekarnik nagrzać do 180 st. C góra- dół. Ciasto wyjąć z lodówki i małymi porcjami wałkować na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawać kółka (średnica powinna być większa niż szerokość foremki serduszka). Kółka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek położyć pół łyżeczki marmolady i przykryć drugim kółkiem, lekko dociskając brzegi. Wyciąć foremką kształty. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 8-9 min. Pierniczki zdjąć z blachy dopiero jeśli przestygną. Wystudzone pierniki należy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną polewą czekoladową. Posypać kolorową posypką.
Przepis otrzymaliśmy od Elżbiety Ślązak.